1996 Budhistický Ladakh v zime

Viac fotografií (49)
Cez Himaláje do Ladakhu


V Ladaku, ktorý leží na tibetskej náhornej plošine, sa vzhľadom svojej odhľahlosti, izolácii a neprístupnosti, nakoľko krajina bola chránená vysokými hradbami Himaláji a Karakoramu, sa podarilo uchovať nielen tradície dávnych dôb, ale i vedomostiach o skrytých silách ľudskej duše a najvyššieho poznania.

Pod budhistickou stupou sa modlí budhistická rodinka. Počas neustáleho monotónneho spevu sa klaňajú, lahajú na zamrznutý sneh a vzápatí vstávajú s rukami nad hlavou. Z úst rozhoručeného tela im vychádza para.

Nadchol ma tento obraz. Postavil som statív, že ich nafilmujem, ale keď som na nich zamieril videokamerou postavili sa do pozoru a ani bohovi sa pohnúť. Čakali asi na cvaknutie spúšte. Vysvetľovať im, čo je videokamera, bolo na mňa priveľa. Robil som sa. že kameru balím, a tak sa znova začali modliť. Opatrne som namieril na nich kameru, ale keď to zbadali, okamžite sa postavili do pozoru a s úsmevom pózovali. To sa opakovalo niekoľko krát až si ma nakoniec prestali všímať, lebo celý ceremonial chceli stihnúť do večera.

So zábermi, ktoré som potom urobil som bol spokojný. Ladačania sú veľmi pohostinný národ. A tak ma modliaca sa rodinka pozvala medzi seba do svojho príbytku a ponúkla ma ladackým čajom. Čajom so starým maslom a soľou. Sŕkam túto zmes pomedzi zuby, aby som dostal čo najmenej zapáchajúceho masla do seba, nadávam na seba, že som sa nechal zlákať na tento čaj, ale zo slušnosti sa usmievam na usmiate dobrosrdečné tváre hostiteľov.

Z pohybu ľudí po celej miestnosti sa víri všadeprítomný prach, ktorý sa na lúčoch svetla, predierajúcich sa cez malé okienko do tmavej miestnosti, miešal s parou vychádzajúcou z teplého čaju. Po nekonečnej dobe som zo slušnosti dosŕkal až skoro na dno hrnčeka, kde som však zanechal roztopené maslo, ktoré by mi určite dole hrdlom nezliezlo. Domáca pani si to hneď všimla, s úsmevom si ku mne prisadla a s ňou aj typycký pach ladačanov. Vzala môj hrnček do ruky a pomaly si vylievala jeho obsah na hlavu. Tekuté máslo si obratne votrela do vlasov a ja som hneď pochopil z čoho pochádza ten charakteristický zápach týchto ľudí. Niekoľko mesačný pot s niekoľkoročným maslom. Maslo sa v Ladaku používalo dlho ako platidlo.

Význam tibetskej tradicie v Ladaku pre našu súčasnosť a pre duchovný vývoj ľudstva spočíva v tom, že Ladacká kultúra je posledným živým článkom, ktorý nás spája s kultúrami vzdialenej minulosti. Tajné kulty Egypta, Mezopotámie, Grécka, Inkov a Mayov sú zánikom svojích kultúr až na niektoré nepatrné zlomky, pre nás nenávratne stratené. Dokonca aj kultúry starých civilizácií Indie a Číny sú v súčasnosti zaťažené vrstvami rôznorodých kultúrnych prúdov, ktoré sa navzájom prelínajú a ovplyvňujú, takže je nemožné uvidieť ich teraz v pôvodnej podobe.

Palo Barabáš

Vytlačiť stránku Vytlačiť stránku