Pavol Barabáš - K2 Studio
slovensky english

Pavol Barabáš

Autoportret na Elbruse

Pavol Barabáš (1959) - autor širokej škály filmov o Vysokých Tatrách. Verejnosti je skôr známy tvorbou dobrodružných dokumentov. Rád vyhľadáva príbehy odohrávajúce sa v neprístupnej divočine, ďaleko od civilizácie, kde sa človek dostáva až za hranicu svojich možností.

Má za sebou niekoľko objavných expedícií, od nájdenia civilizáciou nedotknutých ľudí doby kamennej v pralesoch v Novej Guiney, cez spoluobjavenie megajaskýň na stolových horách vo Venezuele, až po absolvovanie prvého prechodu Ellsworthovho pohoria v Antarktíde. Dosiahol Severný i Južný pól, žil s Pygmejmi v Kongu i s kmeňom Suri v Ethiopii. Prešiel najťažšie kaňony sveta ako Trou de fer, či Bras Magasin. Jeho filmy sú o tom, ako by sa človek mal správať k tejto Zemi.

Za svojich 35 filmov dostal vyše 300 ocenení po celom svete. Medzinárodná aliancia horských filmov mu udelila prestížnu cenu GRAND PRIX za svetový prínos a kameramanskú prácu v dokumentárnom filme s vysokohorskou, horolezeckou a objaviteľskou tematikou v extrémnych častiach sveta.

FILMOGRAFIA csfd.cz
EXPEDÍCIE
FESTIVALOVÉ OCENENIA

Spoločenské ocenenia:

2014 - Osobnosť televíznej obrazovky, OTO 2014 - Za televízny čin roka
2012 - HONOUR OF EKOTOPFILM -
Cena pocty festivalu za celoživotnú snahu v záujme trvalo udržateľného rozvoja
2011 - GRAND PRIZE -
Cena Medzinárodnej aliancie horských filmov za svetový prínos a kameramanskú prácu v dokumentárnom filme s vysokohorskou, horolezeckou a objaviteľskou tematikou v extrémnych častiach sveta, Trento, Taliansko
2009 - CAMERA EXTREME -
cena udeľovaná dokumentaristom za nakrúcanie vo veľmi ťažkých a extrémnych podmienkach na filmovom festivale Explorers v poľskej Lodži
2008 - CENA MINISTRA KULTÚRY SR ZA ROK 2007
za film Vysoké Tatry - divočina zamrznutá v čase, v ktorom po rade úspešných dokumentárnych filmov z exotických krajín, zobrazil jedinečným spôsobom aj krásy Slovenska
2006 - SLNKO V SIETI -
národná cena udeľovaná Slovenskou filmovou a televíznou akadémiou za dokument Amazonia Vertical
2006 - Cena Únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu
za dlhodobý prínos k audiovizuálnej tvorbe s environmentálnou tematikou
2005 - CENA LADISLAVA CHUDÍKA - cena Slovenského olympijského výboru za umelecké dielo propagujúce šport a olympionizmus
2005 - CENA TATRABANKY ZA UMENIE
v kategórii Mimoriadny tvorivý čin roka
2003 - KRIŠTÁLOVÉ KRÍDLO v kategórii film
2002 - CENA RUDA SVOBODU
udelená za audiovizuálne dielo z oblasti hranej, dokumentárnej alebo animovanej tvorby

1077 1074 1067

Filmografia

SURI, 68 min., (2015)

ŽIŤ PRE VÁŠEŇ, 60 min. (2014)

POLÁRNIK, 57 min. (2014)

STOPY NA HREBENI, 53 min. (2013)

PRÍBEHY TATRANSKÝCH ŠTÍTOV, 5 x 30 min. (2011, 2012, 2013)

HĽADAČI TIEŇA, 32 min. (2013)

KDE TICHO HOVORÍ, 14 min. (2013)

ZAJATCI PODZEMIA, 34 min. (2012)

HĽADAČI UTAJENÝCH SVETOV, 32 min. (2010)

PYGMEJOVIA - DETI DŽUNGLE,52 min. (2011)

TROU DE FER - ŽELEZNÁ DIERA, 55 min. (2011)

MONGOLSKO - V TIENI DŽINGISCHÁNA, 61 min. (2010)

TICHO NAD OBLAKMI, 60 min. (2010)

TAJOMSTVO PODZEMIA, 15 min. (2009)

BHUTÁN - HĽADANIE ŠŤASTIA, 33 min. (2008)

EVEREST - JUZEK PSOTKA, 26 min. (2008)

CARSTENSZ - SIEDMA HORA, 44 min. (2008)

NEZNÁMA ANTARKTÍDA, 40 min. (2007)

VYSOKÉ TATRY - DIVOČINA ZAMRZNUTÁ V ČASE,52 min. (2007)

TEPUY - Cesta do hlbín Zeme, 63 min. (2007)

PREMENY TATIER, 13 min. (2006)

PURURAMBO, 54 min. (2005)

AMAZONIA VERTICAL, 63 min. (2004)

PUTOVANIE SLOVENSKOM, 13 min. (2005)

TATRY MYSTÉRIUM, 11 min., (2003)

OMO - CESTA DO PRAVEKU, 68 min. (2002)

MUSTANG, 28 min., (2001)

EXPEDÍCIA SIBÍR, 38 min, (2001)

SZENT ISTVAN CEZ HĽADÁČIK, (2001)

TAJOMNÉ MAMBERAMO, 67 min. (2000)

ZA HRANICAMI TMY, 26 min. (1999)

118 DNÍ V ZAJATÍ ĽADU, 57 min. (1998)

BUDHIZMUS NA STRECHE SVETA, 22 min. (1998)

POD KANCENDŽONGOU JE ICH DOMOV, 26 min. (1998)

80 METROV POD VRCHOLOM, 52 min. (1997)

BUDHISTICKÝ LADAKH, 20 min. (1996)

KEĎ SA TI ŽIVOT OBRÁTI CHRBTOM, (1998)

CEZ DIVOKÝ BALTISTAN, (1996)

KARAKORAM HIGHWAY, (1995)

TATRANSKÉ MEMENTO, (1994)


Staršie filmy z prostredia Horskej služby:

Záchrana v horách -1987
Letecká záchrana vo Vysokých Tatrách - 1987
Lavínoví psy - 1988


TV filmy o skialpinizme:

Kvapky potu na snehu - 1986
Pierra Menta - 1988
Francúzska formula - 1987


Inštruktážne filmy:

Lyžovanie od základov k dokonalosti - 1991
Improvizovaná záchrana v horolezectve
- 1986


Staršie cestopisné filmy

Tatranské chaty - 1992
Centrálny Kaukaz - 1989


Vzdelávacie filmy:

Zem ako vesmírne teleso - 1999


"Who is who" v Slovenskej republike



Viac fotografií (95)
Pavol Barabáš

Vytlačiť stránku Vytlačiť stránkupublikované 10. 12. 2010, zobrazenie 150245x, dnes 34x
Hodnotenie4.8 (4)

dvd-suri.jpg

Súvisiace články a rozhovory

Milovať Tatry nadovšetko, emontana.cz,

P. BARABÁŠ: Prírodní ľudia nemusia toľko hovoriť ako my, teraz.sk, 13.12.2015

Bras Magasin - Podarilo sa nám prejsť ďalší z najťažších kňonov sveta, Horolezec 4/2015

Ďalší Barabášov film bude opäť o živote v Tatrách, tatranský dvojtýždenník, Z vrchov a dolín TD 12/2015 9

Režisér Barabáš 'bábovky' na výpravy do močiarov a na kryhy neberie, SITA, 15.6.2015

Vždy je to vnútorný boj..., pravda.sk, Jena Opoldusová, 21.5.2015

Voda je naša Zem, Alexander Buzinkay, 20.3.2015

BARABÁŠ "TO ZA TO STOJÍ, NIE?", good flight.sk

Som rád, že žijem práve tu, trend.sk, 27.12.2014

Pavol Barabáš: Všetci sme chceli zistiť, či sme skutoční muži, pravda.sk, Nina Bacharová, 17.3.2015

Amatérske filmy mám rád, pretože sú o slobode, Hedvábna stezka, 11/2014

Človek by mal v živote robiť len dobré skutky, Enviromagazin 2/2014

Pavol Barabáš - Choď tam, kam chceš ísť, OUTDOORFILMY.SK, 6/2014

Chcem byť nenápadný pozorovateľ života, Attelier, 2014

Už sa bojím snívať, Žilinské noviny 2014

Paľo Barabáš, expedition.sk 2014

Formovaný Tatrami, Aktivátor 2014

Pre človeka je šťastie, keď vie kam patrí, Slovenské noviny, 2013

Pavol Barabáš: Mojou stopou na tejto planéte sú moje filmy, SME.sk, Viera Legerská, 18.9.2013

Žiadne scény v mojich filmoch nie sú hrané, Ekotopfilm 2012

Na festivale horských filmov bodovali aj slovenské snímky, Pravda, 14.10.2013

Postrehy z Ekotopfilmu, Vlado Bibel, panorama.sk, 19.10.2012

Režisér, kameraman a cestovateľ Pavol Barabáš: Žiadne scény v mojich filmoch nie sú hrané, rozhovor pre Ekotopfilm 2012, 12.10.2012

Niečo o Pavlovi Barabášovi, Animal & Nature, 13.7.2012

Slováci medzi Pygmejmi - Gabriela Kaliská

Hlavnú cenu festivalu outdoorových filmov získal Slovák Pavol Barabáš, ČTK, Sebastian Kantor, 10.12.2012

Slovenský cestopis Pygmejovia - detii džungle víťazom Ekofilmu, ČT24, 9.12.2012

Ekofilm v Ostrave vyhrala slovenská snímka Pygmejovia - Deti džungle, ČTK, Martina Helánová, 9.12.2012

Režisér, kameraman a cestovateľ Pavol Barabáš: Žiadne scény v mojich filmoch nie sú hrané, rozhovor pre Ekotopfil 2012, 12.10.2012

Rozhovor Jirka Kráčalíka s Pavlom Barabášem (publikované v knihe Drama před kamerou, 2012, vydavateľstvo Knihy 555, Liberec)

Režisér Barabáš vystavuje fotografie a filmy zo siedmich kontinentov, TASR, 1.10.2012

Cinematik 2012 - Rozhovor Juraja Kedra s Pavlom Barabášom, 8.9.2012

Cestovanie s Pavlom Barabášom, Roman Kaliský - Hronský, Slovenské pohľady

Aj na Slovensku máme filmy hodné svetového uznania!, Ján Švihra, 23.5.2012, Filmové tipy, Martinus.

Prvý film z kaňoningu je od slovenského režiséra, rozhovor Marcely Novákovej s Mirom Dušekom a Pavlom Barabášom, Podtatranské noviny 2/2012 - 10.1.2012.

Pavol Barabáš: Spoločná konfrontácia, to ma baví!, Alexandra Bachárová, lenprezeny.sk, 4.1.2012.

Na náročných expedíciách si môžeme pomôcť len sami, Dana Zavadová, Pravda.sk, 5.12.2011.

Barabášov dokument bojuje v zahraničí, Michaela Lovásová, kinema.sk, 23.11.2011

Pád do železnej diery v kine nehrozí, Roman Kaliský-Hronský, matica.sk, 12.11.2011.

Keď šípy mieria do hrude, Denník šport, 27.12.2011.

Stačil jeden nesprávny krok a mohol sa stať človeku osudným, Andrea Tomáschová, Korzár, 3.2.2011.

P. Barabáš: Keď urobíte v kaňone prvý krok, strach opadne, Jena Opoldusová, Denník Pravda, 1.12.2011.

S Barabášom až na dno, Daniel Bernát, Denní Pravda, 23.11.2011.

Trou de Fer : Železná diera, Marek Gurský, moviemania.sk

Trou de Fer (Železná diera), Nina Hradiská, filmpress.sk

A strach z výšok sa prejaví, Feelingmoviesk.sk

Antarktída ešte chladnejšia, Peter Dodek, Denník Šport

Pavol Barabáš: O zajatí v džungli, fanatizme dokumentaristu a (ne)dovolenkách), cestovanie.sk

Pavol Barabáš: Lepšie sa cítim v prírode, ale bez miesta tiež neviem žiť, Róbert Pospiš, In.ba

Do Mongolska som si nechcel brať kameru, tvrdí Pavol Barabáš, Pravda.sk

Barabáš hľadá stopy Džingischána. Príťažlivo a napínovo, Jena Opoldusová, Pravda

Moje Mongolsko. Barabáš tentoraz píše, Hospodárske noviny

Niektoré expedície sú lacnejšie ako dovolenka v Chorvátsku, Lucia Čížová, Hospodárske noviny

Barabáš: Musíte sa prispôsobiť zvyklostiam krajiny, Barbora Zahoranská, Sita

Príroda je mojim spojencom, Helena Dvořáková, Pravda

Barabáš pozýva na výpravu do Mongolska, Daniel Bernát, Pravda

Pavol Barabáš nechcel brať kameru do Mongolska, Barbora Zahoranská, Sita

Barabáš: Snívali sme, že prekonáme najťažší kaňon na svete, Anna Gudzová, SME, Zvolen

Najväčší pristor v pekelnej diere nazvali Barabášov dom, Beata Chrenková, My Liptov

Pavla Barabáša dotiahol Gabo Lipták, Beata Chrenková, MY LIPTOV

Everest 1984 zostane nepochopený, Kultúra, sme.sk

Hledání štestí s Pavlem Barabášem, Petra Greifová, Hedvábna stezka

Antarktída je práčka hlavy, Jena Opoldusová, Pravda

Pavol Barabáš: Nakrúcanie v jaskyniach mi dalo zabrať, Jena Opoldusová, Pravda

Indiáni veria, že na Stolových horách žijú démoni, Jena Opoldusová, Pravda

Biely človek má peniaze. A tie treba dostať, Jena Opoldusová, Pravda

Režisér Pavol Barabáš bude mať 50 rokov, TASR, prievidza.sme.sk

V džungli je ako doma, Andrej Smatana, pluska.sk

Nie každý dokáže pre film toľko vytrpieť, Jena Opoldusová, Pravda

Po meditácii v Bhutáne, adrenalínová expedícia na Novej Guinei

V Bhutáne sa futbal nehrá, Kristína Kúdelová, SME

Hrubé domáce šťastie je v Bhutáne viac ako hrubý domáci produkt

Bhután - Hľadanie šťastia (rôzne články)

Existujú aj iné cesty ku šťastiu než je tá naša, Juraj Sedlák, Mária Bulková, Geo Sezóna

Na cestách sú najväčšou hodnotou ľudia, Monika Janigová, Žilina.sk

Putovať vlastnou dušou,Tatiana Dunajová, Moderná žena

Viem, kde je sever, Katarína Pokojná, Saša Pribišová, Profit

Tibetské šťastie hľadajme v sebe, Jena Opuldusová, Pravda

Má rád mraky, vychádzajúce slnko, mystické atmosféry, Anna Červenková, Twin City Journal

Prečo musím byť v zime a ťahať sane?, Kristína Kúdelová , SME

Všetko dôležité sa vo svete deje pomaly, Magazín Euronics

Chudoba je, keď má málo šťastia, Renáta Krausová, Dieťa

Svet podľa Barabáša, Juraj Sedlák, Žurnál

Žiť svoj sen, Miroslava Staszová, Slovenka

V batohu nechýba cesnak a slivovica, Alexandra Koreňová, My Trenčianske noviny

Pavol Barabáš: Medzi domorodcami sa cítim bezpečnejšie ako v nočnej v Bratislave, Andrea Tomáschová, Korzár

Venezuela: Slováci našli unikátny svet , Veronika Pavlíková, NČ Ľudia

Barabáš a Slovensko, Milan Polák, Literárny týždenník

Dobrodružstvo pod kamenným stolom, Pavol Rýpal, Siemens

Človek je len nepatrná bytosť, ktorá sa s údivom smie pozerať, čo príroda dokáže, Anna Gudzová - festivalový denník, Envirofilm

Ešte som nevidel nič z toho, čo som nakrútil v Antarktíde, Jena Opoldusová - Pravda, sobotná príloha

Bez hôr by som to nebol ja, Juraj Sedlák, Krásy Slovenska

S kamerou na oku prešiel takmer celý svet, My - Trenčianske noviny, Barbora Prekopová

Nerád cestujem, ale stále som zbalený, Domino Fórum, Jana Kadlecová

Pururambo znamená dobrý, film je výborný, Pravda, Jena Opoldusová

Barabášove nové obrazy starého sveta, SME, Miloš Ščepka

V Antarktíde sme prešli dovtedy nedotknutými miestami, týždenník Nový čas - Nedeľa

V podstate veľmi nerád cestujem, www.bleskovky.sk

Prežili vďaka slovu Pururambo, Korzár

Nie každý je schopný pre film toľko vytrpieť, Pravda - príloha Moment

Aj o tom je sloboda, Nota Bene

Rozhovor - TV Oko, Sme - príloha TV OKO

Isto za neistým cieľom, Brejk

Za lovcami lebiek, Slovenka

Tatry potrebovali nový vietor, Pravda

Čím ho láka exotika?, Partnerstvo

Becko: Dobrodruh a cestovateľ, Festivalový denník, Envirofilm

O prežívaní slobody a priateľstve, Festivalový denník, 6. MFF Bratislava

Ženy v Mustangu

Tá pravá dobrodružná cesta

Uštipnutí kalašnikovom, Oliver Rehák, SME, 11.4.2003

V horúčavách ma mrazilo, Slovenka

Žena s výzvou v srdci, Bratislavčanka

Zo šiestich ochoreli piati, Čas

Recenzia DVD OMO

Galéria chorôb východnej Afriky

Všetko o malárii

Hranica nezlomnosti, Pravda

Tajuplný Mustang

Recenzia filmu Mustang

Ženy v Mustangu

Mužný film o cestách mužov, Lidové noviny

Povedali o filme 118 dní...

Športové zhodnotenie expedície, Peter Dodek, Denník Šport

Naučil sa v Tatrách pokore

Na Kančendžongu sa dá vyliezť, keď ona chce, Eurotelevízia

Cestovanie v čase a za poznaním, Film.sk

Spútaný mágiou hôr

Barabáš spoznával Tatry ako nosič

Cieľ expedície naprieč Antarktídou, Peter Dodek, Denník Šport

Hranica života, Brejk


Komentáre (0)

Zatiaľ tu nieje žiadny komentár.

suri-dvd.jpg dvd_zit-pre-vasen_sk-1.jpg dvd-polarnik-sk.jpg dvd_pts3_stopy-na-hrebeni_sk.jpg dvd_pts2_posadnuti-horami_sk.jpg dvd_pts1_sny_sk-predok.jpg dvd_hladaci-tiena_sk-1.jpg pyg.jpg dvd_troudefer_sk.jpg mong.jpg eve.jpg bhu.jpg car.jpg nezant.jpg tep.jpg pur.jpg obalka_dvd_amazonia-vertical_sk.jpg dvd_omo_sk.jpg

CalmCube2 CMS · Webdesign Michal Skrabalek
RSSFacebookYouTubeVytlačiť stránkuMapa stránok · © 2003 - 2016 K2 Studio · Počet návštev: 3861357 (150245)